Tuesday, 10 December, 2019

Letná dysbióza: ako chrániť dieťa?


Približne 450 druhov rôznych mikroorganizmov žije v čreve dieťaťa. Prevažná väčšina z nich (asi 99%) vykonáva obrovskú užitočnú prácu: zúčastňuje sa na asimilácii užitočných vitamínov a minerálov, neutralizuje mastné kyseliny, posilňuje imunitu, zabraňuje vzniku alergických reakcií. Zvyšných 1% mikroorganizmov je takzvaná podmienená patogénna flóra, ktorá sa za určitých podmienok začína aktívne množiť, vytláčať užitočné baktérie a spôsobuje narušenie čreva dieťaťa. Hnačka, zápcha, nadúvanie, kolika často naznačujú vývoj nerovnováhy mikroflóry.

sourozenci)

Hlavným dôvodom vzniku nerovnováhy mikroflóry je nekontrolované používanie antibakteriálnych liečiv. A je to naozaj. Antibiotiká nerozumejú „kto je dobrý a kto je zlý“, ničia tak patogénne, ako aj užitočné mikroorganizmy, takže po liečbe rôznych infekčných ochorení sa objavujú problémy s črevom. Avšak v lete sú klasické príčiny dysbakteriózy doplnené špecifickými sezónnymi faktormi, ktoré ovplyvňujú pomer prospešných a patogénnych baktérií v črevách detí:

·         Špinavé ovocie a zelenina, ktoré sú kontaminované rôznymi mikroorganizmami;
·         častá otrava potravinami podliehajúcimi skaze;
·         cestovanie do zahraničia. A to na jednej strane, nové neobvyklé potraviny, a na druhej strane – neprispôsobivosť organizmu, ktorý vstupuje do čreva v stresovom stave.
To je dôvod, prečo v lete majú deti často zápchu alebo hnačku, nadúvanie a dunenie brucha, bolesti kŕčov – koliku, pálenie záhy. Dieťa odmieta jesť, stáva sa rozmarným a podráždeným. Situácia sa musí rýchlo napraviť.

kamarádi

Ako obnoviť mikroflóru?
Za účelom obnovenia mikroflóry by mali byť použité  probiotiká – živé kultúry baktérií mliečneho kvasenia, ktoré by sa mali usadiť v čreve. Avšak, bez prebiotík, ktoré slúžia ako potrava pre prospešné flóry, mikroorganizmy často nemôžu zostať v črevnej sliznici. Bez jedla zomierajú všetky živé bytosti, dokonca aj mikroskopické. Z tohto dôvodu, kombinačné terapie, ktoré obsahujú množstvo probiotických a prebiotických zložiek sú najučínnejšie.

Ohodnoťte příspěvek